Задачі Всеукраїнського студентського турніру фізиків 2007-2008 навчального року

2007/8ЗадачіУчасникиРезультатиДодатки

Умови у форматі PDF

1. «Гол!».

Яким чином слід бити пенальті, щоб м’яч прорвав сітку воріт? Як зміниться результат для хокею?

2. «Норовисті хвилі».

Добре відомо, що хвилі на поверхні невеликих за розміром водойм поширюються вздовж напрямку вітру. В той же час у великих водоймах хвилі завжди рухаються до берега, незалежно від орієнтації берегової лінії щодо цього напрямку. За яких параметрів водойми один режим поширення хвиль змінює інший?

3. «Регулювальник».

Скільки енергії витрачає людина, тримаючи у витягнутій руці вантаж?

4. «Камінець-стрибунець».

Камінець, кинутий під деяким кутом до водяного плеса, може стрибати по поверхні води. Описати явище і встановити, від яких факторів залежить кількість стрибків камінця.

5. «До святкового столу».

З якою найбільшою швидкістю може витікати рідина з поставленої вертикально догори дном пляшки?

6. «Сухе молоко».

Якщо насипати в склянку порошкоподібну розчинну речовину і потім залити її гарячою водою то звук, що виникатиме при постукуванні ложечкою об склянку, з часом змінюватиметься. Дослідіть це явище.

7. «Конвеєр для піску».

Для отримання рівномірного потоку сипучих матеріалів можна використовувати похилий жолоб із вібрацією. Визначте залежність витрат сипучого матеріалу від розмірів та властивостей частинок, кута нахилу жолоба та параметрів вібрації.

8. «Приборкане молоко».

За яких умов молоко, що кипить у каструлі, не “збігатиме”?

9. «Вибуховий кип’яток».

З якою максимальною швидкістю можна наливати кип’яток у склянку, щоб скло не тріснуло? Як зміниться результат, якщо в склянці буде металева ложка?

10. «Прання ультразвуком».

Оцінити ефективність прання в ультразвукових пральних машинах. Як на неї впливають частота, амплітуда, форма імпульсу та інші характеристики ультразвуку?

11. «Смерть Голіафу!».

В історичних документах наводиться опис вправ давньоримських легіонерів з пращами. Стверджується, що тренований воїн міг так розкрутити в пращі куряче яйце, що білок починав згортатися. Чи можливо це в принципі? За яких умов?

12. «Тринітроконденсатор».

Як відомо, електролітичні конденсатори при увімкненні до стандартної електромережі (220 В, 50 Гц) вибухають. Поясніть цей ефект та дослідіть залежність енергії вибуху від ємності конденсатора.

13. «В голові моїй замкнуло…».

Гальванічний елемент замкнули коротко шматком провідника. Чому дорівнюватиме енергія електромагнітного імпульсу, що випромінюватиметься в навколишній простір? Визначте його спектральний склад. Яким приладом можна зареєструвати таке випромінювання?

14. «Підводний мобільник».

Якось аквалангіст, занурюючись у воду і показуючи на ретельно запакований у поліетиленовий пакет мобільний телефон, попросив надіслати повідомлення, щойно обід буде готовий. Як ви думаєте, чи залишився він без обіду? Чи можна зателефонувати по мобільному до любителя підводного плавання?

15. «Грім та блискавиця».

Чи можна спостерігати блискавку в суху погоду? Якщо так, то оцініть час між двома послідовними спалахами.

16. «У похід без сірників».

Оцініть, яку мінімальну масу повинна мати збірна скляна лінза, щоб нею за її допомоги можна було підпалити зім’яту газету в сонячний день у вашій місцевості. Оцініть основні параметри такої лінзи.

17. «Зоря-малятко».

Яка мінімально можлива маса зірки?

Задачі запропонували та обговорювали: А.Недибалюк, О.Творун, С.Тихоненко (Вінниця), Т.Самарева, О.Шмельов (Донецьк), І.Ліщинський, Я.Салій (Івано-Франківськ), І.Анісімов, М.Анісімов, С.Денега, С.Дяченко, О.Кельник, А.Кохановський, А.Лазарєв, І.Левківський, В.Львов, О.Лященко, Є.Недолюк, О.Сенчуров, Д.Хмара, Д.Філін, O.Якименко (Київ) , Б.Беляєв, С.Кара-Мурза, Є.Нікітін (Луганськ), Т.Фітьо (Львів), О. Шевчук (Ніжин), В.Колебошин, В.Кулінський, В.Орлов, О.Єфремова (Одеса), Я.Левшенюк, В.Мащенко (Рівне) А.Ковальчук (Черкаси), В.Головацький (Чернівці)