Задачі Всеукраїнського студентського турніру фізиків 2008-2009 навчального року

2008/9ЗадачіУчасникиРезультатиДодатки

Умови у форматі PDF

1. “Гучне свято”

Виготовте з аркушу паперу формату А4 якомога гучнішу хлопавку. Оцініть гучність створюваного нею звуку. Від яких параметрів вона залежить? Дозволяється використовувати лише папір.

2. “Знахідка для шпигуна?”

Чи можна стерти інформацію з CD(DVD)-RW диску за допомогою фотоспалаху? Обґрунтуйте відповідь з фізичної точки зору.

3. “Квадратне Сонце”.problems-2008-09-1

Перед вами фотографiя Cонця, зроблена любителем у 2004 р. На фотографії видно, що зображення Сонця має форму квадрата. Запропонуйте свою версію пояснення цього явища. Від чого залежать розміри квадратного зображення Сонця?

4. “Не бавтеся з сірниками”.

За яких умов можна запалити сірник об поверхню віконного скла? Як залежить результат від складу голівки сірника?

5. “Пінні візерунки”.

Бульбашки, що утворюються на поверхні рідини, формують структуру. Вкажіть кількість можливих типів структур для двовимірного випадку та умови переходу від одного типу до іншого.

6. “Знімаємо стружку”.

Іноді стружки закручуються в спіральки. Як і від чого залежить радіус кривини цих спіралей? Якщо довгу волосину протягнути між кінчиками нігтів, то вона теж закрутиться. Чи схожий механізм цього закручування на аналогічний механізм у стружок?

7. “Далека райдуга”.problems-2008-09-2

Перед вами фотографія, на якій чітко видно, що колір неба різко змінюється при переході через веселку. Запропонуйте свій опис цього явища.

8. “Невичерпна бульбашка”.

Оцініть час життя мильної бульбашки. Від яких параметрів він залежить?

9. “Флейта водозливних труб”.

Усі знайомі з гудінням та рипінням водогінних труб при відкручуванні (закручуванні) крану. Поясніть фізичну причину цього явища та проаналізуйте залежність тону та гучності гудіння від характеристик водяної течії (перепад тисків, швидкість, геометрія труби).

10. “На морському пісочку”.

На піску, який лежить на морському дні, утворюються нерівності – смуги, які йдуть одна вздовж іншої, іноді вони дещо вигинаються, іноді між ними вклинюється нова смуга – своєрідна дислокація. Як виникають ці смуги, на якій віддалі одна від іншої, і чому вони вигинаються?

11. “Згадай, надвечір злилась заметіль”.

Після снігопаду із сильним вітром навколо дерев та стовпів утворюється пляма, вільна від снігу. Поясніть це явище і оцініть розмір цієї плями.

12. “Фінансовий удар”.

Розповідають, що один з китайських майстрів бойових мистецтв демонстрував такий трюк. Двоє асистентів тримали горизонтально за різні кінці дерев’яну паличку. Майстер затискав між великим і вказівним пальцями руки паперову грошову купюру і ребром цієї купюри з розмаху перерубав цю паличку. Проаналізуйте, чи можливо таке з точки зору фізики.

13. “Затоплена дзвіниця”.

Як змінюється звучання дзвону при поступовому занурення його в рідину?

14. “На щастя!”

Посудина з рідиною падає на підлогу. Оцініть, на яку максимальну висоту при цьому може піднятися рідина і як змінюється розподіл крапель за масами в залежності від висоти падіння посудини та її форми.

15. “Дотримуйтесь правил техніки безпеки!”.

Чи можна запалити електричний розряд у мікрохвильовій печі? Дослідіть умови його виникнення.

16. “DJ Кислоїд”.

Іноді лектор здатний розбудити сплячих студентів шляхом отримання вражаючих до глибини душі звуків при зображенні формул крейдою на дошці. Опишіть це явище та побудуйте теорію виникнення звуку.

17. “Бодай би воно згоріло!”.

Як за шумом багаття кількісно визначити температуру навколо нього та вологість дров?

Задачі запропонували та обговорювали: А.Недибалюк, О.Творун, С.Тихоненко (Вінниця), Т.Самарева, О.Семко, О.Шмельов (Донецьк), І.Ліщинський, Я.Салій (Івано-Франківськ), І.Анісімов, М.Анісімов, Р.Верба, С.Денега, С.Дяченко, О.Іванюта, О.Кельник, А.Кохановський, А.Лазарєв, І.Левківський, В.Львов, О.Лященко, П.Наказний, Є.Недолюк, Т.Ніколаєнко, С.Сенчуров, Д.Слободянюк, М.Тимофєєнко, Д.Хмара, Д.Філін, O.Якименко (Київ) , Б.Беляєв, С.Кара-Мурза, Є.Нікітін (Луганськ), Л.Саламаха, Т.Фітьо (Львів), С.Варламов, О.Гуденко (Москва), О.Шевчук(Ніжин), В.Колебошин, В.Кулінський, В.Орлов, О.Єфремова (Одеса), Я.Левшенюк, В.Мащенко (Рівне), О.Лєбєдєва, І.Марченко (Санкт-Петербург), В.Сапєлкін, А.Торговкін (Харків), А.Ковальчук, О.Пономарьов (Черкаси), В.Головацький (Чернівці)