Список задач XV Всеукраїнського студентського турніру фізиків змінено

На вимогу Міжнародного організаційного комітету Міжнародного турніру фізиків список задач XV Всеукраїнського студентського турніру фізиків було змінено.

В попередню редакцію списку під номерами 10-13 входили чотири задачі, які були в шорт-листі Міжнародного турніру, запропонованому для голосування, але не набрали достатньої кількості голосів і не увійшли до остаточного списку задач Міжнародного турніру. Натомість, ці задачі отримали високі голоси в Україні і за результатами внутрішнього голосування були включені до списку задач Всеукраїнського турніру.

14 липня Організаційний комітет Всеукраїнського турніру отримав від Міжнародного організаційного комітету лист, в якому висловлювалося незадоволення з приводу використання задач з шорт-листа на Всеукраїнському турнірі. Повідомлялося, що це зробить неможливим використання цих задач на Міжнародних турнірах наступних років, бо Міжнародний організаційний комітет завжди намагається підбирати оригінальні задачі і вважає несправедливим, якщо одна з команд матиме перевагу, бо вже розв’язувала деякі задачі турніру раніше. В листі також підкреслювалося, що шорт-лист можна було використовувати тільки для голосування, про що на ньому стояла спеціальна помітка.

Через це Організаційним комітетом Всеукраїнського турніру було прийнято рішення замінити спірні задачі на чотири задачі Міжнародного турніру фізиків. Дев’ять задач Міжнародного турніру вже були включені в список задач Всеукраїнського турніру раніше. Тепер до них було додано задачі «Попкорн», «Чай з медом», «Водяний слід» та «Забий на це!». Таким чином, до списку в сумі увійшло тринадцять з сімнадцяти задач Міжнародного турніру, які набрали найбільше голосів у внутрішньому українському голосуванні. Задачі 14-17 лишилися без змін, оскільки вони були обрані з-поміж доданих до списку для голосування Організаційним комітетом Всеукраїнського турніру, і проти них Міжнародний організаційний комітет зауважень не мав.

Організаційний комітет Всеукраїнського студентського турніру фізиків просить вибачення за незручності, пов’язані зі зміною списку задач.

Оновлений список задач можна переглянути за посиланням.

Список задач XV Всеукраїнського студентського турніру фізиків змінено