Задачі Всеукраїнського студентського турніру фізиків 2002-2003 навчального року

2002/3ЗадачіУчасникиРезультатиДодатки

1. «Повітряний змій».

У вітряні дні, запускаючи повітряного змія, можна спостерігати, як змій виписує “вісімки” досить регулярним образом. Чому відбувається такий рух? Чи є інші стійкі типи рухів?

2. «Дощові краплі».

Дослідіть і поясніть рух дощових крапель на шибці.

3. «Прозора плівка».

Якщо покласти на друкований текст поліетиленову плівку, то написане все ще можна прочитати. Якщо поступово піднімати плівку, то текст стає усе більш розмитим і менш читабельним і незабаром зовсім нерозрізненим. Від яких пареметрів плівки залежить описане явище?

4. «Яскраві плями».

Якщо видувати мильний міхур і “садити” його на поверхню рідини та скляну пластинку, то при влученні сонячного світла на міхурі спостерігаються яскраві плями. Дослідіть і вивчіть це явище.

5. «Міхури на поверхні».

Рідини визначених параметрів можуть не змішуватися, утворюючи різку границю розділу. Якщо поверхневий натяг рідин відрізняється, то видувающи міхури різних розмірів у нижню рідину можна спостерігати їхню поведінку поблизу поверхні розділу. Дослідіть і поясніть процеси, що відбуваються.

6. «Заморожений напій (безалкогольний)».

Іноді при відкриванні пляшки охолодженої содової, рідина усередені замерзае. Дослідіть, при яких параметрах відбувається зазначене явище.

7. «Осцилюючі коробки».

Візьміть коробку і розділіть її на кілька невеликих осередків з низькими стінками. Розподіліть металеві кульки в осередках. Коли коробка робить коливальний рух у вертикальному напрямку, кульки стрибають з одного осередку в інший. У залежності від частоти й амплітуди осциляцій розподіл кульок може встановлюватися чи навпаки не прагнути до рівноваги. Вивчите ефект і, використовуючи модель, поясніть його.

8. «Тепловий двигун».

Сконструюйте тепловий двимгун, використовуючи U-образну трубку, частково заповнену водою (чи якою-небудь іншою рідиною), у якій один рукав приєднаний до нагрітого резервуара з газом, а інший відкритий. Виведена зі стану рівноваги рідина здійснює коливальний рух. Від чого залежить частота осциляцій? Визначне pV діаграму робочого тіла (газу).

9. «Падаюча труба».

Коли довга димохідна труба падає, вона ламається на дві частини ще до того, як упаде на землю. Дослідіть ефект і опишіть його.

10. «Вольфрамова лампа».

Опір вольфрамової нитки в лампочці сильно залежить від температури. Побудуйте і продемонструйте роботу приладу, заснованого на цій властивості.

11. «Світлорозсіювання».

Побудуйте оптичний прилад для виміру концентрації нерозчинної речовини в колоїдних водяних розчинах. Використовуйте прилад для виміру жирності молока.

12. «Варене яйце».

Побудуйте крутильний віскозиметр. Викиристовуйте його для дослідження і пояснення в’язкостних характеристик варених яєць різного ступеня готовності.

13. «Електроосмос».

Розробіть пристрій для дренажу піску, який використовував би електричну напругу, але без нагрівання піску.

14. «Літаюча тарілка».

Визначне і поясніть оптимальний спосіб кидання “літаючої тарілки” на як можна далеку відстань.

15. «Газове кільце».

Виготовте дерев’яний ящик, одна стінка якого мала б круглий отвір, а протилежна була затягнута гумою. При ударі об гуму утворюються вихрові збурення на виході з отвору. Поясніть явище. Дослідіть процес взаємодії таких збурень.

16. «Цікава фізика для чайників».

У книзі Я. І. Перельмана “Цікава фізика” говориться, що для охолодження чайника за допомогою льоду, доцільніше ставити чайник під лід. Покажіть, наскільки такий спосіб охолодження ефективніше того випадку, коли чайник розташований на льоді.

17. «Задача Прометея».

Опишіть з фізичної точки зору, як нашим предкам удавалося добувати вогонь за допомогою тертя. Оціните час, необхідний для добування вогню.