Задачі Всеукраїнського студентського турніру фізиків 2009-2010 навчального року

2009/10ЗадачіУчасникиРезультатиДодатки

Умови у форматі PDF

1. «Шпигунська склянка».

Інколи сусіди намагаються підслухати розмову, прикладаючи до стіни склянку. Поясніть, як працює цей «пристрій». Оцініть його коефіцієнт підсилення та роздільну здатність (параметри розмови, яку можна зрозуміти).

2. «Мова зброї».

Для визначення часу останнього застосування зброї в криміналістиці визначають ступінь її розмагніченості в порівнянні з початковою намагніченістю, обумовленою геомагнітним полем. Вкажіть недоліки такої методики та можливі шляхи її вдосконалення.

3. «Водний теніс».

При стрибках у воду намагаються уникнути удару об газету, яка плаває на її поверхні. Чи справді це небезпечно, і, якщо так, то за яких умов? Від чого залежить висота, на яку може підскочити м’яч, якщо він упаде на таку газету?

4. «Відсутність штопора – не кінець світу».

З якою силою слід ударити об дно пляшку з вином, щоб корок вилетів з горла пляшки, а сама вона залишилася неушкодженою? За яких умов вибивання корку полегшується, а за яких, навпаки, він рухається в пляшку?

5. «Ми з Тамарою ходимо парою».

Довести або спростувати чутки про те, що в залишених поруч один з одним (або поруч із телевізором) мобільних телефонах швидше розряджаються акумулятори.

6. «Штучний гейзер».

Якщо в пляшку з газованим напоєм (типу “Пепсі” або “Фанта”) кинути солодку цукерку, то відбудеться миттєве виверження напою, схоже на гейзер. Від чого залежить висота та тривалість дії подібного гейзера?

7. «Тане малюнок на склі…».

Якщо подихати на скло, навіть у теплій кімнаті, то на ньому утвориться пляма. Дослідіть процес її зникнення. Чому в першу чергу зникають її периферійні частини? Як із часом змінюється її радіус? Від яких факторів залежить швидкість його зменшення?

8. «Бензинова веселка».

Чи можна за кольором бензинових плям у калюжі води визначити октанове число розлитого бензину?

9. «Степове море».

Побудувати теорію збудження та поширення хвиль вітром на «поверхні» трави.

10. «Кораблі в олії».

У стародавні часи шторм заспокоювали, виливаючи в море олію або жир з бочок. Якими мають бути властивості олії, щоб заспокоїти шторм максимальної сили?

11. «Кавун».

Стиглість кавуна визначають, легенько стукаючи по ньому. Чи має цей метод фізичне підґрунтя? Запропонуйте найкращу методику такого дослідження. Для яких ще плодів придатний цей метод?

12. «Надувна оптика».problems-2009-10-1

На мильній бульбашці видно зображення навколишнього пейзажу (див. фото). Чим визначається чіткість цього зображення? Які характеристики має мильна бульбашка як оптичний прилад?

13. «Ясно, як вдень».

Оцініть яскравість та спектр світіння нічного неба у хмарну погоду. Як відрізняється результат для сільської місцевості та міста? Як він залежить від пори року?

14. «Суперклей».

Два аркуші паперу, покладені один на один і оброблені гарячою праскою, «склеюються». Ефект підсилюється при попередньому змочуванні паперу. Поясніть та опишіть це явище.

15. «Чайний салют».

Якщо відірвати від чайного пакетика нитку з етикеткою та кріпленням, розгорнути його, висипати чай, поставити отриманий паперовий циліндр вертикально та підпалити його згори, то коли полум’я спуститься майже до самого низу, обгорілі шматочки паперу злітають вгору. Поясніть та кількісно опишіть дане явище.

16. «До справи!».

Свого часу академік І. Є. Тамм висловив ідею стабілізації плазмового шнура шляхом використання перехідного випромінювання частинок плазми при їхній взаємодії із стінками камери. Які характеристики та структуру повинне для цього мати покриття стінок?

17. «Останній подих».

Після закипання води електрочайник вимикається, а з його носика виривається хмаринка пари. Побудуйте теорію даного явища. Від чого залежить ступінь прозорості хмаринки?

Задачі запропонували та обговорювали: А.Недибалюк (Вінниця), О.Кобякін, С.Варламов, В.Слободянін (Долгопрудний), В.Пойманов, Т.Самарева (Донецьк), І.Ліщинський, Я.Салій (Івано-Франківськ), І.Анісімов, М.Анісімов, Д.Божко, К.Бондаренко, Р.Верба, О.Іванюта, О.Кельник, В.Львов, П.Наказний, Т.Ніколаєнко, О.Пономарьов, Д.Слободянюк, В.Сохацький (Київ), Б.Беляєв, С.Кара-Мурза (Луганськ), О.Григорчак, А.Данилов, Л.Саламаха, Т.Фітьо (Львів), О.Шевчук (Ніжин), П.Віктор, В.Колебошин, В.Кулінський (Одеса), І.Марченко (Санкт-Петербург), С.Кофанов, З.Майзеліс, А.Пулькін, В.Сапєлкін, Д.Тканов, А.Шкоп. (Харків), А.Ковальчук (Черкаси)